Sunday, December 26, 2010

TAZKIRAH ARI INI

entry kali neh entry keagamaan sket..hehe~ttbe je wat entry keagamaan plak…bkn ad maksud ap pn hanya sekadar berkongsi ilmu ngn korang yg bce blog neh…=) dalam ak mencari buku nk bce sbb internet connection sgt lmbb myb sbb da smpai limit kot..hehe~so dlm mencari bku yg ak rase menarik, ttbe terpandang bku FADHILAH SEDEKAH hasil tulisan Maulana Muhammad Zakariyya al Kandhalawi..hehe~ne bkn bku ak tau..ne buku ayah ak punya..hehe~asenyer ak xbce lg bku neh n ayah ak pn xpnh tazkirahkan kat ktaorg pkai bu neh lg...hikhik~bkn ap..ttbe rase nk bce..xsalah lau nk tmbah pengetahuan…lau bce bku yg da slalu bce mgkin akn muak dan bosan sket kn..so kat sni ak nk share sket ngn korang ttg fadhilat sedekah neh..so kat sini ak amik slh satu ayat yg trdapat dalam buku neh tuk dikongsikan ngan korang sume...

 

 

“ Allah memusnahkan riba dan menyuburkan (berkat) sedekah. ….” (Qs. al Baqarah [2] ayat 276)

 

Keterangan

             mengenai menyuburkan (menambah berkat) sedekah telah dinyatakan dalam banyak hadits, bahawa pada hari kiamat ganjarannya bagaikan gunung. Ini apabila dipandang dari segi akhirat, tetapi di dunia pun kebanyakkan harta akn bertambah subur kerana sedekah. barangsiapa memperbanyakkan sedekah dengan penuh keihlasan, maka harta dan pendapatannya slalu bertambah tetapi dengan syarat pemberian sedekahnya haruslah iklas dan tidak bercampur riya atau gila hormat.

             Riba pasti akan dimusnahkan dalam kehidupan akhirat, bahkan di dunia pun pada umumnya riba akan di musnahkan. Abdullah bin Mas’ud r.a meriwayatkan sabda Rasulullah saw bahawa riba walaupun kelihatan seperti keuntungan ttp sebenarnya adalah kerugian.. Muammar r.a.  bekata bahawa dalam 40thn shaja, riba akn menimbulkan kerugian.

              Dhahak r.a. berkata bahawa riba kelihatan bertambah di dunia, ttp di akhirat riba akn disingkirkan.. Abu Barzah r.a. mengatakan bahawa Rasulullah saw. pernah bersabda “ manusia bersedekah walaupun hanya sedikit sahaja, maka Allah Swt. akan menambahkannya hingga sebesar gunung Uhud”

huu~so banyakkan la bersedekah kerana sedekah tu akn memurahkan rezeki kte..so lau nk buat baik, mesti ikhlas…keikhlasan sesorang tu xpayah la kte tntukan..biar die dgn Allah swt jer yg thu..=) smpai sni sje n3 hari ini…maybe akn update lg nnt..tp tgk la dlu lau ak ad mood nk menulis =)slmat beramal sume..

No comments:

 

.L0vE.LiKe.LifE. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting