Friday, December 3, 2010

HIDUP MESTI DTERUSKAN

hidup mesti diteruskan…tu la yg perlu kita lakukan bila ditimpa sesuatu mslahk..seberat mna pun dugaan tuh,kta haruslah tmpuh dgn sabar dan tabah..jgn sesekali kita mengalah…Allah ne sllu menguji kita.. Dia nak tgk sebanyak mana kita bleh bersabar dgn dugaan Dia…msti ad hikmah disebalik dugaan tuh kn…apa yang perlu kita lakukan adalah terima n hadapinya…hidup ini mesti diteruskan!!!!

smlm trjumpa kwan ayah ak kat stesen minyak…and then my mom bgtau ak yg anak kwan ayah ak tuh ilang n xjumpa lg…ap lagi,trkejut la ak..anak die yg mna 1 kn?trtanya jgk la ak…n then mak ak ckp anak perempuan die yg sulung…ai..lau xsilap ak, anak die yg sulung tuh da besar…cne bleh ilang..plik kn???so ak pun tnya la mak ak cne budak tuh bleh ilang…ye la..lau xsilap ak,budak tuh lbh kurang sebaya ak jer…either muda 1thun or 2thun jer dr ak..menurut mak ak,ad org ckp die da kahwin..so dlm ati ak ne mesti kes ikut lelaki neh…tp org la kte..kte pn xleh nk cye sgt kan..biase la…cite dr mulut org neh kdg2 ad yg xbtulnyer…byk tokok tambahnyer…sampai sekarang ne pn kluarga kawan ayah ak neh xdpat nk kesn kat mna anak die tuh…tp yg peliknyer,ble mak budak tuh call,budak tuh akan angkat and bercakap macam biase tp die xbgtahu kat mana dia tgl…maybe die tkut kot..lau btol die da kahwin,maybe husband die xbagi die bg tahu family die kat mne diaorg berada sekarang…bg ak xsalahnye kalo die nak kahwin tp cara die tuh xbtol…npe xbagi tahu parent dia kte nk kahwin kan…ok..maybe sbb die muda lg so possibility parent die tuh nk bg agak tipis..tp ap salahnyer kalo mencuba kan..jgn main kahwin mcm tuh jer…kn bdk lelaki tuh pun,try la bincang ngn family budak perempuan tuh dlu..means.lau die btol sygkan perempuan tuh,die mesti berusaha tuk dpt restu dr family perempuan tuh kn???xtau skrg nk salahkan siape..that girl or that boy..bg ak dua-dua salah sbb membelakangkan family…tp itu hak diaorg la kan..msing2 da besar da bleh berpikir dgn rasional…skrang ap yg family tuh bleh buat??juz berdoa n berikhtiar supaya terbuka hati budak tuh untuk balik…lgpun nk mrah da xguna kan..benda da jadi…so kpada buda tuh,tlg la pulang kepangkuan keluarga kamu..kesian kat diaorg…i don’t know who is more important to that girl..her family or her bf before all this happen…after this happen, I think her bf is more important..tu pandangan ak la…lau family die lg penting,xkn jd benda neh kan…

so,nasihat ak pada org kat luar sne, xkire la lelaki or perempuan sblum buat ap pn,pikirkan la family korang…lau nasi da jadi bubur da xde gunanya lg…buat buah mulut orang jer..biase la..cite sensasi neh spe xnk jaja kan…jaja pun bukan nak buat pengajaran tp sje nak umpat org tuh..t mle la dgr cite yg sipolan tu sipolan ni xreti jge ank…ak pn xpham perangai manusia neh…lau cite org ske sgt nk jaja kat org…cube lau kne kat btang idung sendiri..ak rase mmg duk dlm umah la…

dah smpai sni jer ak nk bebel..hope cite neh bg pengajaran kat sume org…ap yg kite nk buat tuh,msti pikir betol2…tmbah2 lau perempuan…ap yg kite buat msih berhubung kait ngn family selagi kte xkwen…so sblum ap2 trjadi,better think of your family first..they r more important right now..=)

1 comment:

Anonymous said...

awal yang baik

 

.L0vE.LiKe.LifE. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting