Tuesday, December 14, 2010

FORMAT LAPTOP 0R PC ~

huhu~smalam format lg laptop..huh~ne sume virus trojan punye pasal..skit ati jer ble kne vrus..bru jer sbulan lpas format..ne kne format lg...slh ak jgk..mendownload xingat dunia..hahah~biase la kn...seb bek ak bleh format sendiri..haha~sgt menjimatkan..ble2 mse pn leh format sendiri.. hantar kdai mau kne rm30++ ne..tu pun kat kdai kwn ayah ak..lau kdai laen xtau la..haha~pdhal lau kat kg ak.tu jer la kdai komputer pn..mahal ker murah ker,mmg kne anta kat situ..lain la lau nk kuar g bandar...haha~sbnarnyer sng jer nk format laptop neh..nk ak ajarkkan x??haha~lau berjaya kne blanje neh..hehe~tp ak xsyorkan kpada sesape yg xberani nak amik risiko..ye la..lau rosak ke x jadi ker,spe nk tanggungkan melainkan diri sendiri..mayb org kte lau anta kdai probability nk rosak tuh rendah tp bg ak sme jer..kdai pn x tanggung lau hard disk kte rosak...lau korang jnis yg berhati2,korang mesti bce ap yg ditulis kat resit mse kte byar deposit tuh..mesti ad sie tulis,any damage to hardisk will not be responsible by the shop...hah!cbe check ble korang anta laptop kt kdai..kat sni ad dua cara org format laptop..first yg mmg die format trus hardisk..means die mmg padam sume bnda yang kte simpan dlm hardisk tu...means ak,harddisk yg ad system windows..slalunyer yg C nyer n D die xusik lgsung...okey!lg lagi stu neh die xformat dlu hardisk..die juz install windows baru jer..means kat sini die akan ad dua windows dlm system tuh...yg lgi stu tuh windows.old..means sgala bnda kte yg kte instal dlu still ad dlm laptop tp xleh gne..juz tuk amik bnda yg pnting jer mcm music.gmbar or vid yg kte smpan dlm tuh...ble ad dua windows dlm hardisk,die ak wat hardisk kte agak lmbb..so ak sarankan better korang delete jer folder windows.old tu..xd effect ap pn lau korng dlete..lg pn yg windows.old tu da xleh gne..die ak buat system kte down...bg ak,care yg first td lg slamat..means ak format dlu bru install yg baru..tp b4 anta kdai or format sndiri,better korang copy sume bnda yang korang nk tuh kat tmpat lain..so nnt xd la nyesal kn sume bnda ilang...ok..kpade sesape yang berani nak amik risiko,meh ak ajar korang format laptop korang...

okey ak start ngn barang yg perlu korang ad :

 

image
1.laptop..ak gne laptop Acer Aspire jer..laptop murah jer..hehe~

Image0296


2.cd/dvd format..korang bleh dpatkan yg ori yg hargenye rm200++ ikut windows ap yg korang nk..either XP, VISTA or Windows 7..tp lau nk yg murah bleh la dpatkn yg pirate kat kdai2 yg jual cd/dvd games yer..harge die dlm rm10++..haha~ak ajar korang buat jhat neh..gne jer yg pirate..sme jer ngan ori..cme xd serial number jer..

Image0302

3. cd/dvd driver...ak rase cd/dvd sume org ad kn???ble bli laptop,cd/dvd ne msti dptnyer..cd/dvd ne tuk install driver lam laptop korang...kdg2 ad driver yg x install secara automatic dlm laptop kte...

 

pastu ap yg perlu korang buat??


okey first, msukkan cd/dvd dlm dvd ROM korang..n then lpas tuh restart laptop korang...tunggu sampai die kuar press any key to Boot from cd/dvd ROM..then korang tkn la key ap2 pn..lau xkuar press any key tu or die trus ke startup windows,mayb korang x setting supaya die detect cd/dvd boot tuh..


lau nk setting bg kuar,bg laptop acer,tkn F2 tuk msuk ke SETUP menu..ok..dr setup menu tuk korang pergi kat BOOT..so kat situ korang ubah priority order tuh supaya yg CD/DVD tuh yg first..kmudian korang bleh la kuar..tkn Esc..n ikut instruction...okey da siap..haha~

Image0274

ok..mcm ne tau..=)


then,lpas korang da press any key tuh,korang akn di loadingkn tuk masuk setup die..so lpas da msuk,korang plih la bhase yg korang nk then tkan next..lpas korang tkn next tuh,korang akn nmpak 1 button yg ad tulis install windows..so tkn jer kat button tuh..pas tuh,die akn kuar term n condition..korang tkn accept n next...


then,die ak kuar page yg ad dua pilihan upgrade or custom advance..so korang amik custom advance tuh...ok..kat situ korang plih hardisk yg korang nk format tuh..sblum tuh,kat bawah kotak yg ad snarai hardisk tuh,korang tkn advance n then tkn format..die akn format hardisk yg kte select tuh...lau korang xtkn format n trus tkn next,die akn jd mcm yg second format diatas yg mne ad dua windows..mcm gmbar kat bwah ne yer..

format

haha~sle jgn ktawe..ne bkn yg btol tau..juz gmbaran jer nk bg korang phm ap yg ak tulis kat atas tuh…=)

lpas tuh die kuar 1 warning n korang tkan ok jer..lpas tuh korang tkan next..n then korang leh la tunggu sampai die siap install kn windows baru tuk korang.. =)ad stengah laptop yang lambat an ad yang cpt..so mse ak xdpt  nk ckp la..bergantung pd RAM korang...so slamat mencube yer kengkawan..sekali lg ak tknkn, ORANG YANG SANGGUP TANGGUNG RISIKO JER YG BLEH BUAT..SPE XSANGGUP SILE ANTA FORMAT KAT KEDAI OK!!!! =)

image

ok..lpas da siap korang bleh la install segala macam application yg korang ske mcm ak..hehe~

hehe~smpai sni je la entry ak…bye…

p/s: lau korang da leh bce n3 neh maknenyer ak da berjaye menginstall windows live writer la..=)

No comments:

 

.L0vE.LiKe.LifE. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting