Monday, December 27, 2010

CARA MEMBUAT BRUSH BARU

ng ak buathuu~ari neh ak nk ajr korang buat brush baru tuk adobe photoshop..hikhik~kpd sesape yg da advance dr ak, korang xpyh la layan entry neh..hehehe~tp ak ajar yg simple jer…lau korang nk,bleh buat yg lg advance pada ak…hehe~

 

STEP 1 : mesti la korang kne buka adobe photoshop kn..lau x,cne nk buat..hehe~lpas korang da bka, korang buat new dgn ukuran yg xksah..hehe~lpas tuh korang fill kan ngn colour hitam..xpn korang bleh tkn Ctrl+I..die akn invert ke colour hitam..

 

image

mcm ne yer kengkawan..so lau nk buat lg kcik pn xp..ikut creativity sendiri k..

 

STEP 2 : ok..dlm step neh,korang kne amik Rectangular shape/ tool sbb kte nk buat rectangular/square brush..heheh~lpas da amik rectangular tool tu,n tkn new layer…then, korang leh la lukiskan kat atas layer tuh…

image

so korang akn dpt mcm neh..xksh besar mne pn korang nk lukis..

 

 

STEP 3 : lpas tuh, korang right click kat gmbar tuh n plih “ Stroke Path” and plih pencil kat option die..

 

image

mcm ne yer..

 

STEP 4: lpas korang buat mcm tuh,kte akn buang kawasan yg luar shape tuh..so korang kne pegi kat Image>Trim dan apply setting gmbar bawah neh..

 

image

 

 

STEP 5 : lpas tuh,bleh la korang sava kan brush neh..tkn Edit>Define brush preset..korang ltak la nme ap yg korang ske..tp sbb bntuk die 4segi,so better korang ltak nme square jer..hehehe~lpas da save, koang bleh la tgk brush tu kat brush preset… =)

 

image

 

image

haha~kat situ ad brush yg korang create tuh..hehe~

 

 

so..korang belh la gne brush tuh tuh wat bacjgroung korang jd lawa..hehe~meh ak tunjuk bacgroung yg ak buat gne brush yg da di create td…

 

image

 

hehe~tu background yang ak buat gne brush td..so korang bleh buat ikut creativity korang k…slamat mencuba.. =)

No comments:

 

.L0vE.LiKe.LifE. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting