Monday, October 11, 2010

geram~

hari ini sgt geram..hoh!xtau nk ckp ap..ble ak dgr mak cik ak cte,ttbe jer jg gram…skt ati…bkn ap..lau xd bukti jgn men tuduh2…tuh da jd fitnah…xtkt ke balasan kat akhirat nnt..bkn nk mgata tp nk luahkn ap yg terbuku kat ati…

biase la kn ble duk kat kg…ad org cakap duk kg tuh sronok…sronok tang mne tah..mybe kat scenary kot…ase tng dr bndar…xsbuk..xd traffic jam…mybe tuh kot…tp lau diaorg ckp duk kg sbb org2 bek,ak xpcya la..bkn sume baik..ad jer yg xbaik… sesetengah org kg neh ske sgt jge tpi kain org..lau nk jge skit2 tuh bleh la..ne lau bleh sampai dlm kain pn nk jge…ap kes..tu satu hal…lg stu hal org2 yg ske bwak cite neh…lau cte tuh btol n ad bukti xpe la jgk..tp neh cite tpu..mgate org tuh org neh..pdahal org tuh org ne xbuat ape2 pn…ap makne tuh…da la cte kat org pas tuh org tuh cte cte yg xbtol tuh kat org lain…xke skali ngn yg tukang cite n yg tukang bawa cite tuh da mlakukan stu kesalah pd keluarga yg mnjdi bhn cite tuh..hnti2 kan la…lau org tuh xmaapkan ap yg dbuat tuh lg stu hal..jwb la sndiri k..mulut tmpyan buleh tutup tp mulut orang mne leh tutupkan kecuali la lau mlut die tuh mlut tempayan…

kdg2 tuh golongan makcik2 neh ske sgt cari kesalah anak org..xpn banding2 anak org…tp xplak bndingkan ngn anak die…contoh adegan yg slalu ak perhatikan ataupn dgr;

ADEGAN 1

makcik A : eh! anak ko blajar kat mne??

makcik B : ala..blaja kat poli jer..amik sijil..

makcik A : la..amik sijil jer..anak si C yg sme umo ngn ank ko da amik degree da pn…

makcik B : nk buat cm mne..da xde rezeki..

makcik A : bkn xde rezeki..tp ank ko tuh mls blajar..

tu la antara ayt2 yg diguna…ape yg nk dbangga sgt ngn kejayaan anak org..ad ker org tuh upah ko g canang kte anak die masuk U amik degree..even mak ak pn xbuat mcm tuh…die snyap jer..wlupun anak2 die msuk U amik degree…watpe nk sbuk2 gcite kat org kan????tp yg peliknyer,npe makcik A neh xbndingkn dgn anknyer yg same umo???ad spe2 nk jwb??xp la meh ak jwb..sbb anak makcik A lpas spm gatai nk kwen…xmau blajar atau dlm erti kata lain,anak die xla bgus mcm anak org lain…

lg stu,ad org ckap org kg neh alim..yer ker???tp xksah la kan…ap hak kte nk ukur kealiman seseorg tuh…kte sndiri pn xalim sgt pn…tp ad gak sesetegah org neh yg berlagak alim..nk tgur org tp xsdar yg diri tuh 2x5 jer…contohnye:

si A : eh B…ko bg anak ko pkai bju mcm tuh???dgn jeansnyer…xmalu ker org tgk..cube2 la suh pkai baju kurung…nmpak ayu sket..tng mte memandang..xla bnyak dosa..

si B : (xtau nk ckp ape..diam jer la…mls nk mngapi2 kn..)

hello..meh ak tlg jwb…yg ank ko tuh lg seksi kot…xyah nk ajar anak org…g btolkan ank ko dlu..yg ank ko tuh pkai bju budak umo 5 thun ko xmrh plak…pkai jeans budak darjah 6 xplak ko g bebel kat ank ko suh pakai bju kurung…so moralnye,b4 nk tgur org,sle la btolkan diri sendiri…tp lain plak kalo yg tgur tuh bertudung litup bak ustazah n ank die pn mcm ustazah bleh la jgk dterima akal…ne tak..yg tgur pun 2x5…

p/s: sorry..entry kali ini sgt emo..sbb tgah geram…

No comments:

 

.L0vE.LiKe.LifE. Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | web hosting